Tijd voor appeltaart. Appeltaart met appels uit de wijk! Heb je ze al gezien de appeltjes aan de bomen? Sommigen vallen er al af.
Hierbij het recept van de Hollandse appeltaart van AH. Een beetje aangepast want met bruine basterd suiker door het deeg wordt de kleur zo mooi. Je maakt de appels niet zoet maar het deeg, waardoor je de volle appelsmaak behoudt.
Wat je nodig hebt voor de vulling en een mooie glans op het deeg:
- 1,2 tot 1,5 kg appels (geschild en in plakjes)
- Kaneel (strooi je straks tussen de appels in)
- 1 ei (geklopt straks over de randjes van het deeg uitsmeren)
- 250 gr boter (op kamertemperatuur zacht laten worden)
- 200 gr bruine basterd suiker
- 400 gr zelfrijzend bakmeel
- Klein beetje zout (wordt de smaak zoeter van)
- Vanillesuiker 1 zakje
Zo maak je het
- Zet de oven aan op 180 graden. Straks gaat de taart er zo’n 60-75 min in.
- Maak het deeg: boter, ei, suiker, vanille suiker, en beetje zout lekker klutsen tot een mooie romige massa.
- Dan zelfrijzend bakmeel erbij. En het deeg goed door kneden.
- Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier en vet de randen nog even in.
- Bekleed de vorm met 2/3 van het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Je kunt er nog paneermeel in strooien, maar met de appels direct uit de natuur is dat vaak niet nodig.
- Wat je over hebt aan deeg leg je in de koelkast en kun je straks voor het raster aan de bovenkant gebruiken.
- Zet dan de vorm ook even in de koelkast. Hoe koeler deze in de oven gaat, hoe knapperiger straks het deeg wordt.
- Voor de vulling schil je de appels en snij deze in plakjes.
- Haal de taartbodem uit de koelkast. Vul deze met de helft van de appels. Strooi er wat kaneel over en top het af met de andere helft van de appels. Nog wat kaneel bovenop.
- Nu kun je het raster maken van het restant van het deeg. Je kunt een aantal stroken rollen en kruislings boven op leggen. Ook kun je het deeg uitrollen en dan in stroken snijden. Net hoe precies je wilt zijn.
- Klop het ei en bestrijk de bovenkant van het deeg met het ei. Schuif de taart in de oven. Na zo’n 60-70 min is de taart klaar (check het even tussendoor) en kun je deze laten afkoelen buiten de oven.
Bij ons thuis eten we de appeltaart graag warm, maar je kunt 'm ook een dag van tevoren maken.
Smullen maar, Ingeborg