De één noemt ze kruidnoten, de ander pepernoten. Zelfgebakken zijn ze ontzettend lekker en het hele huis zal overheerlijk ruiken als ze in de oven liggen! Pepernoten bakken is ook nog eens super leuk om te doen met kinderen. Het deeg kun je goed van tevoren maken en kun je ook prima invriezen. Je kunt dan eenvoudig deeg uit de vriezer halen, bolletjes maken en de pepernoten bakken wanneer jij er zin in hebt.
Wat je nodig hebt
- 250 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- 125 gr bruine basterdsuiker
- 1½ el speculaaskruiden
- 125 gr boter, op kamertemperatuur (Campina)
- ¼ tl zout
- 2-3 el melk
Zo maak je het
Voor het deeg doe je alle ingrediënten, behalve de melk, in een kom en je kneedt alles door elkaar. Voeg zoveel melk toe als nodig is om er een mooi deeg van te maken. Meestal zal je aan 2 eetlepels voldoende hebben. Kneed het deeg vooral niet te lang, als je er een bal van kunt maken dan is het klaar. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal een half uur in de ijskast.
Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak van het pepernotendeeg kleine bolletjes ter grootte van een knikker. Leg deze op de bakplaat en druk ze iets plat. Bak de kruidnoten 15-20 minuten en laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.