Veel sausjes in de supermarkt zitten vol met suikers en andere ingrediënten die je niet nodig hebt. Maak zelf een eenvoudig sausje met minder zout, minder suiker, minder hulpstoffen en vooral meer smaak.
Satésaus
Wat heb je nodig:
- 8 eetlepels pindakaas
- 200 ml kokosmelk
- 1 teentje knoflook
- 1 cm gemberwortel
- peper en zout
Bereidingswijze:
Verhit in een kleine steelpan de pindakaas met de 200 ml kokosmelk. Pers het teentje knoflook fijn en voeg dit toe. Schil of rasp de gemberwortel heel fijn. Voeg de knoflook en de gember toe aan de pindasaus en maak op smaak met peper en zout.
Tip:
Liever wat pittiger? Roer er wat sambal of een fijn gesneden pepertje door.
In plaats van zout en peper kan je ook een scheutje sojasaus of ketjap toevoegen.
Knoflooksaus
Wat heb je nodig:
- 200 g mayonaise
- 200 g Griekse yoghurt
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel citroensap
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
Meng de mayonaise met de Griekse yoghurt. Pers 2 teentjes knoflook en meng dit samen met de citroensap, wat zout en peper door de saus.
Salsa verde
Een Spaande groene dipsaus van de Canarische eilanden
Wat heb je nodig:
- 3 teentjes knoflook
- ¼ groene paprika
- 3 handen verse koriander
- 1 hand verse bladpeterselie
- 100 ml Spaanse olijfolie
- ½ eetlepel citroensap
Bereidingswijze:
Pel de teentjes knoflook en pers ze uit. Snij de groene paprika in stukjes. Pureer knoflook, paprika, verse koriander en verse bladpeterselie met een staafmixer. Roer de Spaanse olijfolie en het citroensap erdoor.
Breng op smaak met peper en zout.
Tzatziki
Tzatziki is een heerlijke dipsaus uit Griekenland.
Wat heb je nodig:
- ½ komkommer
- 200 ml Griekse of Turkse yoghurt
- 1 eetlepel olijfolie
- ½ eetlepel witte wijnazijn
- 2-3 teentjes knoflook
- zout en peper
Bereidingswijze:
Was, schil en rasp de komkommer heel fijn. Leg de komkommerrasp in een vergiet en strooi er zout en peper over en laat een kwartiertje uitlekken!
Roer ondertussen de Griekse of Turkse yoghurt los met de olijfolie en witte wijnazijn. Knijp de teentjes knoflook (of meer als je van veel knoflook houdt) er boven uit.
Druk de komkommerrasp goed uit en roer de komkommer door de yoghurt. Breng op smaak met zout en peper.