Afgelopen jaren zijn door inwoners, samen met professionals, wonend en/of werkzaam in de wijk, de sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen voor de wijk en haar (oudere) inwoners vastgesteld. De kernvraag die hierbij speelt is ‘Wat kunnen we zelf doen om gezond en vitaal oud te worden in de wijk?’. Er zijn vele oplossingen aangedragen. Deze uitkomsten zijn verdeeld over de 8 domeinen binnen het raamwerk van de ouderenvriendelijke gemeenschap. Het is heel bijzonder dat door inwoners oplossingen binnen al de domeinen zijn benoemd. Het netwerk van Onsdichteren is begonnen met het onder aandacht brengen van deze oplossingen en thema’s binnen de netwerken en organisaties in wijk. Om te komen tot een ouderen oftewel leeftijdsvriendelijke gemeenschap spelen daarbij verschillende thema’s een belangrijke rol:
- Sociale participatie; elkaar ontmoeten op diverse plekken in de wijk bij bestaande en wellicht nieuwe voorzieningen. Zo kan eenzaamheid voorkomen worden.
- Actief burgerschap en werk; hoe kunnen vrijwilligers zich inzetten voor Dichteren? Hoe kunnen ze daarbij ook de waardering ontvangen die ze verdienen?
- Respect en inclusie; er zijn vele initiatieven die allemaal waarde toevoegen aan de wijk; hoe kunnen die versterkt worden en daarmee ook de inclusie versterken?
- Kansenongelijkheid/sociaal economische statusverschillen; positieve gezondheid voorop; dit betekent dat iedere bewoner toegang hoort te hebben tot zorg-, welzijn- en woonvoorzieningen en mee moet kunnen doen als de inwoner dat wil.
- Communicatie en informatie; een behoefte van alle inwoners, via diverse kanalen weten wat er te doen is in de wijk om elkaar te kunnen treffen en samen te werken. De wijkflyer en het platform zijn hier een onderdeel van.
- Technologie voor wonen, zorg en welzijn; hoe kan technologie de langer thuiswonende inwoners waardevol in hun welzijn ondersteunen? Zonder een bedreiging te zijn.
- Aandacht voor welzijn; aansluiten bij de behoeften van de inwoners is essentieel, hiervoor is het platform www.onsdichteren.nl ontwikkeld.
- Openbare ruimte en gebouwen; toegankelijkheid en het samenbrengen van vraag en aanbod in de openbare ruimte en gebouwen is hierbij van belang. Wat zou hieraan verbeterd kunnen worden?
- Vervoer/mobiliteit; hoe kunnen we met elkaar elkaars vervoersvraagstukken oplossen?
- Wonen; jongeren en ouderen zijn op zoek naar passende woonruimte omdat men de wijk als thuis ervaart. Hoe kan de woning bijdragen aan het welzijn om zo lang mogelijk prettig thuis te kunnen blijven wonen?
- Duurzaamheid; de activiteiten worden uitgevoerd en ontwikkeld met het oog op nu en later. Het is belangrijk dat latere generaties (de ouderen van straks) ook baat hebben bij de ontwikkelingen van nu.
Wilt u hier bij een van de thema’s helpen? Laat het ons weten via de buurtverbinders of bel met Ingeborg van der Oord T 06 535 434 62.